Berichtgeving betreffende het coronavirus

Coronavirus• 26 maart. Update gevolgen van het coronavirus voor de parochie
• 26 maart: De vier kerken van de parochie H. Thomas zijn open.
• 18 maart: Initiatief Hulp van dichtbij (Anne den Hartog). Kijk hier.
• 18 maart: Boodschappendienst (Actie Rijnwoude). Kijk hier.
• 13 maart: Herderlijk schrijven van Mgr. Van den Hende.

 

 

Privacy

Aan de bescherming van uw privacy hecht de parochie veel waarde. We dragen er zorg voor dat uw persoonlijke informatie vertrouwelijk en conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt behandeld. Daarvoor hanteert de parochie een privacyverklaring.
Wanneer u denkt dat u op onze website gegevens tegenkomt waarmee uw privacy geschaad wordt dan verzoeken wij u dit kenbaar te maken. Dit kan via het centraal secretariaat van de parochie.

Hemelse koffie met…

Voor deze editie van hemelse koffie ben ik bij John Spruijt. U kent hem wellicht als dirigent van Cantu en het kinderkoor ‘de Toekomst’. Vader van drie dochters en opa van drie kleinkinderen. Hij trok de volgende vragen:

Een hemels moment:
“Hoe gek het ook klinkt, maar het overlijden van mijn vrouw Ivonne. Ik zie het als een verlossing uit haar lijden en ons meelijden met haar. Het hemelse zie ik in het rotsvaste vertrouwen van ons allen dat het goed zou komen. Zo is mijn vrouw ook rustig weggegleden. Tien jaar is zij ziek geweest. Na die jaren van mantelzorger voor haar heb ik zelf een hartaanval gehad. Ik moest het volhouden ondanks de voortekenen. Ondanks het verlies blijven mijn kinderen en ik blij in het leven staan. Ivonne leeft nog steeds voort en we praten nog steeds over haar.”

Heb je ooit getwijfeld aan je geloof?
Resoluut antwoord John: “Nee. Wel in de kerk, niet het geloof. Ik heb een tijdje aan ‘kerkhoppen’ gedaan. Het was een onrustige tijd. Onze kerk kan wat saai zijn, want je kunt de klok er op gelijk zetten. Anderzijds kan het vaste ritme ook wel mooi zijn. Van binnen wil ik vernieuwen, nieuwe dingen onderzoeken. Ik ervaar dit gevoel als een prettige onrust. Ik heb nooit getwijfeld aan het geloof en heb respect voor elk geloof. Moeite heb ik waar het geloven, zekerheid wordt. Ik heb veel aan het woord ‘geloven’. Aan het instituut kerk heb ik wel getwijfeld. Er worden uitspraken gedaan waar ik het niet altijd mee eens ben. Ik voel me thuis in de katholieke kerk. Hier woon ik en ga ik naar de kerk. In het klein, in de parochie kunnen dingen soms anders ‘uitgevoerd’ worden.

Waar hoop je op in het leven?
“Heel simpel gezegd is dat: dat ik gelukkig mag blijven zoals ik nu ben. Ik zit lekker in mijn vel en heb zin in het leven op deze wereld. De laatste twee jaren van Ivonne zijn zwaar geweest. Vervolgens de hartaanval, openhartoperatie en zelfs financiële problemen, die nu afgerond zijn, geeft mij het gevoel van bevrijding en maken dat ik nu beter in mijn vel zit. Het gaat goed met de (klein)kinderen en met mij; wat wil ik nog meer? Ik heb het gewoon hartstikke naar mijn zin. Ik weet namelijk hoe het leven anders kan zijn, daarom ben ik tevreden.”

Geloof, hoop en liefde; wat zegt hoop je?
“Hoop is voor mij alles. Eigenlijk moet ik zeggen: eerst muziek en daarna hoop. Muziek geeft mij namelijk hoop. Er is het gezegde: als je hoopt verliest dan is alles verloren. Hoop kan je overeind houden, ondanks alles wat je meegemaakt hebt. Hoop kan je steun geven. Zolang je hoop kan vinden, kan je volhouden. Ik ben wel realistisch en ga ook niet hopen tegen beter weten in. Zoals de revalidatie na mijn hartoperatie. Ik bleef hopen dat ik er bovenop zou komen en dat ik het in etappes moest doen. Zeker de moed en de hoop niet opgeven.”

John, dank voor je openheid en dit aangename gesprek. Ik wens je alle goeds toe. Vooral dat muziek klank en kleur mogen blijven geven aan je leven.

Pastoraal werker Lâm