In memoriam pater Willem van Leeuwen

Missionaris van Mill Hill
*4 februari 1926 †31 maart 2020

Pater van LeeuwenHij volgde het Klein Seminarie in Hoorn. Vanwege de oorlogsjaren deed hij filosofie in Haelen en ging in 1946 naar Mill Hill voor zijn theologie. Hij deed zijn plechtige missionaire eed op 15 mei 1949. Zijn priesterwijding vond 9 juli 1950 plaats in Mill Hill.
1950-1959: missionaris in Tororo, Oeganda.
1959-1978: leraar in Hoorn.

1978-2001: missionaris in Oeganda.
2001-2020: naar St. Jozefhuis en later Missiehuis Vrijland in Oosterbeek
‘Ik heb de wedloop tot een goed einde gebracht, de afstand afgelegd, het geloof bewaard.
Wat mij nog wacht, is de prijs, de krans van de gerechtigheid, die de Heer mij zal omhangen.’ (2 Tim.4.7).
Willem was in zijn jonge jaren een goede doelman die zijn doel met succes verdedigde. Hij was en bleef zijn hele leven een sportman. Als leraar probeerde hij zijn leerlingen eenzelfde liefde voor de sport te geven: want een gezonde geest en een gezond lichaam horen bij elkaar.
Die sportmentaliteit nam hij mee naar zijn werk als missionaris in Oeganda. Hij kwam in het bisdom Tororo waar hij ging werken onder de mensen die de Dhopadolla taal spraken. Hij werd een expert en vertaalde veel liturgische teksten voor de eredienst. Dat bleef hij doen, zelfs toen hij al met emeritaat naar Nederland was teruggekeerd. Elk jaar ging hij, met nog nieuw vertaalde teksten onder de arm, een paar weken overwinteren bij ‘zijn’ mensen in Oeganda. Het was een geweldige klap voor hem toen hij niet meer kon lopen en vooral dat hij daardoor niet meer naar Oeganda kon. Zijn wedstrijd was gespeeld.
Dat hij moge rusten in vrede.
Onze oprechte dank voor uw medeleven tijdens zijn leven en de vele kaarten die wij mochten ontvangen na zijn overlijden.

Familie van Leeuwen