Ad en Ventura


Ad en venturaAd en Ventura moeten een paar keer met hun ogen knipperen voordat ze weer iets kunnen zien. Het felle licht heeft kleine sterretjes achtergelaten, maar nu kunnen ze weer gelukkig wat rondkijken. Malawi?! Dit is helemaal geen Malawi, dat zien Ad en Ventura meteen al! Ze zijn in Azië. De beide kinderen staan langs de weg en zien hoe er mensen met een kruis langs hen lopen. In haar beste engels vraagt Ventura waar ze zijn. In de Filipijnen. Wat ze zien is een jaarlijks terugkerend ritueel van mensen die op deze manier vergeving vragen voor wat ze verkeerd hebben gedaan. Ad en Ventura kijken naar wat er gebeurt. Ze vinden het toch maar vreemd hoor. Dat mensen net als Jezus zoveel pijn moeten hebben.

Een Filipijns meisje nodigt hen uit om met haar mee te gaan naar huis. Onderweg vertelt ze dat ze het al jaren zo doen in de Filipijnen. Zij zou dat niet doen hoor. Dat doet veel te veel pijn. Ad vraagt: “Jezus heeft dat toch al voor ons gedaan? Hij is toch al voor ons gestorven aan het kruis?” Het meisje knikt, daarom kan ze het ook niet helemaal begrijpen waarom mensen het doen. “De mensen doen dat, omdat ze heel erg geloven dat ze vergeven worden op deze manier.” “Hoe doen jullie dat? Waar komen jullie vandaan?” “Uit Nederland,” zegt Ad. “Wij doen het daar heel anders. We gaan naar de kerk en daarna gaan we paaseieren zoeken.” “Dát, begrijp ík nou weer niet,” zegt het meisje, “Wat hebben eieren met Pasen te maken?” Tja, dat weten ze eigenlijk ook niet heel echt goed. Er zijn altijd paaseieren met pasen, maar waarom? Als ze terug zijn in Nederland gaan ze dat vragen aan papa en mama. Of aan Theo, die weet daar vast wel een antwoord op. Het meisje heet Sarah. Ad en Ventura vertellen haar over wat ze hebben meegemaakt op al hun reizen. Sarah is best wel een beetje jaloers op hen, want zij kan alleen maar dromen om andere plekken ze zien. Ad en Ventura kijken om zich heen en dan valt het ze pas op. Sarah woont wel heel erg klein en nu dringt het ook tot hen door. Het ruikt hier. Eigenlijk ruikt het al sinds ze deze wijk waar Sarah woont binnengegaan zijn. Ventura vermoedt dat Sarah in een sloppenwijk woont.
Wat zullen ze voor avonturen beleven hier in dit vreemde land…

[ Ad en Ventura wisten niet heel goed wat paaseieren met Pasen te maken hebben. Kan jij me dat vertellen?]
Pastoraal werker Lâm (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)