Bijbelcursus: het boek Job

bijbelcursus‘Zo arm als Job’: een bekende uitdrukking in onze taal om aan te geven dat iemand straatarm is. Waar komt die uitdrukking vandaan? Wie is deze hulpbehoevende Job dan wel? Mensen die straatarm zijn verdwijnen meestal naamloos van onze aardbodem. Job evenwel niet. Want zijn naam blijft verbonden met het eeuwenoude probleem van het lijden in onze wereld. Waar komt dat kwaad vandaan? Is het een straf van God of is het de schuld van mensen? Hoort het lijden bij de voortgang van onze wereld en bij voltooiing van wie wij als mensen zijn?

Het zijn velerlei vragen die aan ons menszijn kleven: ‘Waarom al dat lijden dat mensen moeten doorstaan?’.
Job is een vermogend man. Het gaat hem goed, hij is zo’n beetje de rijkste man van de wereld. Hij is gelukkig getrouwd, heeft kinderen, goede vrienden en leeft rechtschapen. Dan wordt deze Job geheel willekeurig een speelbal in een competitie tussen God en de duivel. Job verliest alles wat hij bezit. Zelfs zijn vrouw en kinderen ontvallen hem. Zal Job in deze situatie evengoed rechtschapen zijn en God blijven zoeken in zijn leven of haakt hij af?
Veel meer dan een levensgeschiedenis speelt in het verhaal van Job het zoeken naar antwoorden een belangrijke rol. Waarom overkomt al dit kwaad hem? Zijn vrienden denken het antwoord te weten, en ook iemand uit de jongere generatie komt met een antwoord. Job zoekt zelf ook en blijft in gesprek met ieder van hen. En tenslotte komt God de Heer aan het woord en gaat met Job in gesprek. Het verhaal van Job is snel verteld, maar het relaas van de verschillende antwoorden op het lijden omvat vele hoofdstukken. Het Bijbelboek Job behoort dan ook niet tot de geschiedenisverhalen, maar tot de wijsheidsliteratuur van het Oude Testament.
Dit komende parochiejaar gaan we onder leiding van pastor Ruud Visser lezen in het boek Job. Dat zal plaatsvinden op elke tweede dinsdagavond van de maand van 20.00 tot 22.00 uur, te beginnen op dinsdag 12 oktober, vervolgens 9 november, 14 december, 11 januari,
8 februari, 8 maart, 12 april, 10 mei. De avonden worden gehouden in het parochiecentrum Bonifacius. In verband met de beschikbare ruimte en met de organisatie graag vooraf de aanmelding van deelname via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het telefoonnummer van het centraal secretariaat van de parochie: 0172-475975.

Pastor Ruud Visser