De Commissie Kerkschatten van de Heilige Thomasparochie

kerkschattenAls je het hebt over de kerkschatten van de kerk waar heb je het dan over? Om hier meer over te weten heb ik een afspraak gemaakt met Jans de Heij en Gusta van der Sluijs in de pastorie van de Bonifaciuskerk. Zij zitten in de bovengenoemde commissie.
Vanuit de stichting “Vrienden van de Bonifacius” is in 2015 het idee ontstaan om meer te weten te komen wat er bekend is over de kerkschatten. De kerkschatten zijn te verdelen in 2 groepen.
De eerste groep is het textiel, hier moet u denken aan kazuifels en andere aankleding van de pastores, zoals togen, superplie e.d. Maar er is meer textiel: altaar kleden, vaandels en banieren enz.
De 2e groep is het kerkgerei. Dit is een veelomvattend geheel van wat er gebruikt wordt voor de eredienst en bij alle anderen vieringen. Maar u moet ook denken aan de glas-in-loodramen, beelden, kruiswegstaties en zelfs de oude stempel van de parochie horen erbij.


Kerkschatten zijn voorwerpen die liturgisch, religieus, maar ook (kunst) historische waarde hebben of belangrijk zijn geweest voor de parochies.
In september 2015 is deze werkgroep samengesteld met bovengenoemde personen en met Brigitte Rakers, kunsthistorica. Met z’n drieën is toen de werkgroep “kerkschatten” gestart.
De werkzaamheden van deze werkgroep zijn: Beheer, Bewaking en Advisering/ Ondersteuning. Hiervoor kreeg men in 2016 ondersteuning van een erfgoed specialist van de bisdommen Rotterdam/Haarlem. Zij werkt vanuit het Catharijne Convent in Utrecht en geeft adviezen en ondersteuning. Vanuit het Catharijneconvent kwam er een digitaal opslagsysteem waarin uitvoerige beschrijvingen geplaatst kunnen worden, met foto’s van de voorwerpen, kerkgerei en textiel. Allereerst werd begonnen met de inventarisatie van de parochiekern Bonifacius. De sluiting van Pius X kerk, de kapel St. Joseph en het Anker in Hazerswoude-Rijndijk heeft tussendoor voor de commissie veel tijd gekost. Ook de komende jaren is er nog veel werk aan de winkel (kerk)! Op advies van pastoor Visser kwam de werkgroep, in 2019, onder verantwoordelijkheid van het parochiebestuur te vallen en werd daardoor een commissie die parochie breed aan het werk is gegaan. Brigitte Rakers heeft, na veel werk te hebben verzet, de werkgroep verlaten.
Denkt u een kerkschat in huis te hebben die u aan de parochie wil schenken? Neem dan contact op met de Commissie Kerkschatten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zoals u zult begrijpen kan de Commissie Kerkschatten niet alle aangeboden schenkingen aanvaarden.

Ruud van Vliet