Kennis maken met Roeland de Breuker

Lid van de pastoraatgroep parochiekern Bonifacius

Kennis maken met Roeland de BreukerIn het parochieblad van mei 2023 heeft een artikel gestaan over de uitbreiding van de pastoraatgroep van de parochiekern H. Bonifacius met twee nieuwe jonge enthousiaste leden. Toen heeft u over Carola Ederveen kunnen lezen. Dit keer is het de beurt om u kennis te laten maken met Roeland de Breuker.
Roeland is geboren en getogen in een klein dorpje vlak bij Antwerpen. In die tijd hadden ze daar nog een meisjesschool, die geleid werd door de nonnen, en de jongens gingen naar de Gemeenteschool. De kerk was daar nauw bij betrokken, en voor schooltijd gingen ze eerst nog naar een mis. Ook bij de scouting kwam de pastor, als ze op kamp waren, een dagje langs. In zijn jeugd heeft Roeland op het jeugdkoor van de kerk gezongen waar leiding gegeven werd door iemand die op het conservatorium studeerde. Hier kon hij zijn vaardigheden op de blokfluit laten horen samen met andere kinderen. Een mooie tijd was dat waarin ook de liefde voor het pianospelen groeide en de kerk een belangrijke plaats vervulde in zijn leven.


Na het voortgezet onderwijs is Roeland, vanwege zijn keuze voor de opleiding Lucht- en Ruimtevaart, naar Delft verhuisd. Zijn vrouw, ook van Belgische komaf, werkte in Amsterdam. In 2006, na zijn studietijd, zochten ze een andere plek om te gaan wonen. Dit is uiteindelijk Alphen aan den Rijn geworden. In Alphen zijn er drie kinderen geboren: een jongen van 13, die het voortgezet onderwijs volgt en twee meisjes in groep 6 en 8. De TU Delft is ook zijn werkplek geworden, waar hij lesgeeft en onderzoek doet op het gebied van de lucht- en ruimtevaart.
Toen hij in Nederland naar de kerk ging moest hij wel even wennen. Het voelde niet zo ‘los’ als in België, wat meer volgens de leer. Maar het is hier wel gemoedelijk en ook de inhoud, en de preken, die ook vertaald worden naar deze tijd, vindt hij goed. Door de Eerste Communie en Vormsel van zijn kinderen is hij in het vrijwilligerswerk gerold. Hij wil dat ook graag doen, een bijdrage leveren aan de geloofsgemeenschap. Hij is voor de catechese gevraagd om in de pastoraatgroep te komen en helpt mee bij de voorbereiding op het Vormsel.
Hoe hij de toekomst ziet van de kerk vindt hij moeilijk om te beantwoorden.
Hij zou graag zien dat jonge mensen betrokken blijven bij de kerk, dat ze als groep verder gaan na het Vormsel. Dat er bijeenkomsten voor jeugd en jongeren met inhoud zijn, maar waar ook tussendoor tijd is voor leuke dingen met hen. Wellicht dat een enquête onder een bepaalde doelgroep nieuwe initiatieven kan opleveren waarbij ouders betrokken kunnen worden om het mogelijk te maken.
Mooie gedachtes om mee te nemen naar het overleg van de pastoraatgroep.
Veel succes, Roeland, met deze belangrijke, maar zeker geen eenvoudige taak.
Heeft u iets te vragen aan de pastoraatgroep? Of bent u ook enthousiast geworden en zou u de groep wel willen versterken? Dan kunt u een bericht sturen via het contactformulier van de pastoraatgroepen op de website van de parochie: www.heiligethomas.nl/onze-parochie/contacten.

Gusta van der Sluijs