Privacy

Aan de bescherming van uw privacy hecht de parochie veel waarde. We dragen er zorg voor dat uw persoonlijke informatie vertrouwelijk en conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt behandeld. Daarvoor hanteert de parochie een privacyverklaring.
Wanneer u denkt dat u op onze website gegevens tegenkomt waarmee uw privacy geschaad wordt dan verzoeken wij u dit kenbaar te maken. Dit kan via het centraal secretariaat van de parochie.

Pastoor/Deken Zacharias de Korte (1891-1945)

Zondag 25 augustus 2024 is het precies 80 jaar geleden dat de deken/pastoor van de Bonifaciusparochie, Zacharias de Korte, werd gearresteerd. Dit geschiedde na een inval en huiszoeking in de pastorie door enkele leden van de Duitse Sicherheidsdienst (de SD). Na een kort verblijf in een politiecel van het gemeentehuis, werd hij overgebracht naar kamp Vught. De snel oprukkende legers van de geallieerden waren de reden, dat dit kamp september 1944 met spoed werd ontruimd, waarbij de meeste gevangenen naar Duitsland op transport werden gesteld. Pastoor De Korte was één van hen.
Via de kampen Sachsenhausen/Oraniënburg, kwam hij begin 1945 terecht in het enorme overvolle concentratiekamp Bergen-Belsen. Vanwege de onhygiënische toestanden, slechte behandeling en honger, brak in dit kamp een vlektyfus epidemie uit. Voor de verzwakte gevangenen was deze zeer besmettelijke ziekte meestal dodelijk. Pastoor De Korte overleed vermoedelijk medio maart 1945.
Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar reisde in 1991 een groep parochianen naar Bergen-Belsen om hem aldaar te herdenken. Bij die gelegenheid werd een gedenksteen geplaatst op een van de massagraven.
In het onlangs verschenen boek “zielzorg en verzet/het R.K. Bisdom Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog” van Gerard J. van Veen wordt ruim aandacht besteed aan de gebeurtenissen rond deken de Korte. Een bijzonderheid is, dat op het omslag van dit boek een foto staat van het monument ter nagedachtenis van deken de Korte, dat zich aan de buitenmuur van de Sint-Bonifaciuskerk bevindt (zijde toegang kerkhof).

Jos Pijpers