En toen was er…licht en leven

En toen was er licht en levenOpeens zag ik het; aan de ontbijttafel zittend keek ik naar buiten en ik zag de bomen, de vogels die voorbij vlogen en ik realiseerde me: het licht is weer terug. Natuurlijk was het al enige tijd merkbaar dat het al eerder licht werd en dat de dagen ‘langer’ werden, om zo te zeggen. Toch is er altijd wel een moment, waarop het echt tot ons doordringt en we het  ook ten volle tot ons laten doordringen. In mijn hoofd kijk ik al weer vooruit naar de zomer. Eerst komt nog de lente. Rustig zal ik dus wachten op de warmte van de zon, zodat ik mijn jas niet meer hoef mee te nemen. Uitkijkend naar het moment dat kinderen overal weer buiten spelen op straat en in de speeltuinen. Nu het licht ‘teruggekeerd’ is, lijkt het leven ook weer volop aanwezig te zijn om ons heen. Krokussen en narcissen schieten uit de grond. Bomen en struiken kleuren lichtjes groen door het nieuwe blad en het eerste kievitsei is gevonden (2 maart in Beuningen). Licht en leven gaan hand in hand.


Zo is dat ook voor ons als gelovigen. Binnenkort zullen we vieren dát grote feest van Pasen. We komen in de hele wereld samen in de nacht. In de donkerte staan we stil bij de leegte en duisternis die de dood met zich meebrengt. Maar die nacht hoeven we daar niet langer in te blijven, want de dood heeft niet de overmacht. Het is het licht dat de duisternis overwint. Het is het leven dat de ban brak van de dood. In de persoon van Jezus mogen we dat ervaren. Wat is het toch mooi om christen te zijn. Om ondanks alle negativiteit, ondanks alle ellende, verdriet en pijn toch nog een houvast te hebben aan deze persoon van Christus. Hij die zelf het menselijk bestaan kent, met al haar vreugdes en verdriet. Zo is Hij ons voorgegaan en mogen wij Hem volgen. Nog belangrijker: Hij neemt ons bij de hand, als we het licht (even) niet meer zien. Hijzelf die het Licht is. Hijzelf die het Leven is. Dan mag er licht en leven zijn in het geloof. Die hoop mogen we altijd hebben. Door die hoop mogen we in periodes van duisternis of blijven uitkijken naar een tijd waarin het licht weer volop mag schijnen in onze dagen.

Ik wens u namens mijn collega’s dan ook gezegende paasdagen toe. Moge Hij ons brengen naar een toekomst waarin licht en leven is: halleluja!

                                                                                     Pastoraal werker Lâm