Vertrouwenspersonen

Vertrouwenspersonen1Parochie H. Thomas stelt met ingang van 1 september 2024 twee vertrouwenspersonen aan.

Achtergrond:
De afgelopen jaren is meer bekend geworden over grensoverschrijdend gedrag zoals seksueel misbruik, mishandeling en psychisch grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag komt in alle geledingen van de maatschappij voor, en helaas ook in kerkelijke relaties. De Rooms Katholieke Kerk in Nederland wil een sociaal veilige kerk zijn; een plaats waar mensen in vrijheid en vertrouwen samenkomen om hun geloof gestalte te geven. Onze parochie onderschrijft dit uitgangspunt. Daarom heeft parochie H. Thomas per 1 september 2024 een man en een vrouw als vertrouwenspersoon aangesteld, te weten Lia Butter en Nico Klop. Vertrouwenspersonen werken in opdracht van het parochiebestuur maar hebben een onafhankelijke positie.

Wat doet een vertrouwenspersoon wel en niet
Een vertrouwenspersoon biedt in eerste instantie een luisterend oor en zorgt daarmee voor de eerste opvang. Hij/zij zal advies geven over een eventueel vervolgtraject of onderzoekt of een klacht op een eenvoudige wijze is op te lossen.
Tevens heeft een vertrouwenspersoon een signalerende, informerende en preventieve taak.
Een vertrouwenspersoon is geen therapeut, pastorale medewerker, mediator, advocaat of rechercheur en is geen aanspreekpunt voor ‘gewone’ kerkelijke conflicten.

Vertrouwenspersonen2Geheimhouding
Een vertrouwenspersoon doet geen mededelingen aan derden over zaken die hem/haar vertrouwelijk ter kennis zijn gekomen. Wel kan het nodig zijn de geheimhouding te doorbreken als er gevaar dreigt. Een vertrouwenspersoon zal dit altijd met de betrokkene bespreken.

Wie kunnen zich tot een vertrouwenspersoon wenden?
Vertrekpunt is de vraag of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag binnen de parochie door mensen van de parochie. Heeft u een hulpvraag op dit gebied als slachtoffer of dader, of bent u iemand met een niet-pluis gevoel, dan kunt u een mail zenden naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wilt u in uw mail aangeven hoe u te bereiken bent: per mail of per telefoon?
Als het laatste het geval is, hebben we uw telefoonnummer nodig. Tenslotte horen we graag van u of u een man of een vrouw of beiden zou willen spreken.

Erna Teule, parochiebestuur (vrijwilligersbeleid/personeelszaken)