Privacy

Aan de bescherming van uw privacy hecht de parochie veel waarde. We dragen er zorg voor dat uw persoonlijke informatie vertrouwelijk en conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt behandeld. Daarvoor hanteert de parochie een privacyverklaring.
Wanneer u denkt dat u op onze website gegevens tegenkomt waarmee uw privacy geschaad wordt dan verzoeken wij u dit kenbaar te maken. Dit kan via het centraal secretariaat van de parochie.

‘Bent u er na de volgende maand nog?’

Het bisdomblad ‘Tussenbeide’ en ook ons parochieblad worden goed gelezen. Dat blijkt wel uit de vraag die mij sinds een aantal weken in verschillende varianten gesteld wordt: ‘Bent u er volgende maand nog?’ Het parochieblad heeft al een paar keer aangegeven dat er in het bestuur van de parochie over mijn vertrek en opvolging gesproken wordt. En het bisdomblad vermeldde in het paasnummer bij de ‘Personalia’ de verlenging van mijn aanstelling als pastoor van de parochie H. Thomas tot 1 juli as. Vandaar die vraag van parochianen: ‘Bent u er na de volgende maand nog?’
De kwestie is deze: drie jaar geleden – aan de vooravond van mijn 75e verjaardag – heb ik aan de Bisschop mijn ontslag als pastoor van de parochie H. Thomas te Alphen aan den Rijn aangeboden. Dat behoor je vanuit de Codex (het kerkelijk wetboek) als pastoor te doen. De Codex zegt: ‘Een pastoor wordt bij de voltooiing van zijn vijfenzeventigste levensjaar verzocht het ontslag uit zijn ambt aan de diocesane Bisschop aan te bieden’(can.538 § 3). De Bisschop vroeg mij vervolgens nog enige tijd als pastoor aan te blijven. Er was niet direct een opvolger voorhanden. Dit alles speelde zich af, nog vóórdat ik mijn heup brak; ik voelde mij sterk en gezond om positief op de vraag van de Bisschop in te gaan. Bovendien had ik twee jonge collega’s (pastor Lâm T.Nguyen en pastor Sjoerd Zuidersma) met wie het goed samenwerken was. Ik wilde zelf ook graag blijven functioneren.

Ik kreeg een nieuwe benoeming als pastoor van de parochie H. Thomas. Deze is na je 75e levensjaar slechts voor een beperkte tijd: ik werd voor twee jaar benoemd. Maar inmiddels zijn ook die jaren verstreken, en is er daarna nog eens twee keer door de Bisschop een verlenging van mijn benoeming verleend. Vorig jaar oktober heb ik de Bisschop laten weten dat ik vóór mijn 80ste verjaardag als pastoor van de parochie zou willen stoppen. Ik merk dat mijn gezondheid minder wordt; dat mijn heup nog steeds niet goed werkt en dat ik daardoor last bij het lopen houd. Maar bovendien vind ik dat er ook aan de jongeren in de parochie gedacht moet worden. Hoe welkom zal voor hen een jonger iemand als pastoor niet zijn? Maar waar vind je zo’n iemand? Overigens ben ik me ook van mijn verantwoordelijkheid bewust: ik zal de parochie dan ook niet zomaar in de steek laten.
‘Bent u er na de volgende maand nog?’ Ik kan die vraag zelf nog niet beantwoorden. Voorlopig gaan we in het pastoraal team aan de slag met het invullen van het Jaarprogramma 2024-2025. En het rooster van beurten voor de zondagsvieringen in de maanden juli, augustus en september as. zijn ook al vastgesteld. Zondag 29 september is de Startzondag van het parochiejaar; daar richt ik me maar op.

Ruud Visser, pastor